Iahnie de fasole cu ciolan afumat

marți, 15 noiembrie 2011

Ingrediente:
- jumatate kg fasole
- 4 cepe medii;
- un morcov mediu;
- jumatate pastranac;
- un sfert telina (nu foarte mare);
- un ciolan afumat (eu iau BIO :) de la un magazinas din Cumpana, aviz constantenilor) fooarte bun;
- un betigas uscat de marar
- bulion;
- piper
- patrunjel si marar proaspat.

Mod de preparare:
Se pune fasolea (lasata la inmuiat cu o seara inainte) la fiert. Se arunca prima apa si se pune la fiert intr-o noua apa, fiarta in prealabil. Ceapa se taie cubulete mici, morcovul, pastranacul si telina se rad pe razatoarea fina. Se pun la fiert impreuna cu fasolea jumatate din ceapa si jumatate din legumele rase. Se adauga, de asemenea, batul de marar.
Separat se opareste ciolanul. Se dezoseaza si se taie in bucati mici. Daca aveti incredere in provenienta ciolanului pastrati si soricul. Eu l-am pastrat pentru ca se vede ca e afumat ca la mama acasa, nu injectat cu toate prostiile.
Se adauga bucatile de ciolan in fasole.
Cand fasolea este fiarta, caliti intr-o tigaie restul de ceapa si restul de legume date pe razatoare. Cand sunt calite bine se adauga bulionul, sare si piper.
Se toarna continutul tigaii peste fasole, se mai lasa la fiert inca 5 minute. Se stinge focul, se adauga mararul si patrunjelul, ambele fin tocate si se acopera.



Negresa

Reteta asta am gasit-o intr-un blog culinar englezesc, mi s-a parut super interesanta asa ca am decis s-o incerc. A iesit belea!!!! Si ma repet, nu sunt deloc specialista in dulciuri.....

Ingrediente:
- 4 oua;
- o cana zahar;
- jumatate cana cacao;
- jumatate cana unt topit;
- un pliculet praf de budinca de ciocolata;
- o cana faina;
- jumatate de cana lapte;
- 200 gr iaurt grecesc sau smantana;

Mod de preparare: Avem nevoie de un mixer. Mixerul se va tine pornit la viteza medie in tot timpul amestecarii si adaugarii ingredientelor. Deci, in bolul de la mixer punem pe rand: oualele (pe care le lasam vreo 5 minute la viteza medie), punem apoi treptat zaharul. Se lasa la viteza medie 5 - 10 minute astfel incat sa se dizolve zaharul. Se adauga apoi cacao, se mixeaza bine, se adauga apoi praful de budinca, smantana (sau iaurtul), untul topit, laptele iar la sfarsit se adauga treptat faina. 
Se lasa mixerul pornit inca vreo 5 minute astfel incat faina sa se incorporeze bine. In acest timp se unge o forma (eu am folosit una de cozonac, nu am avut altfel) cu unt, eventual se poate folosi si hartie de copt. Se opreste mixerul, se toarna compozitia in forma si se da la cuptor. Se lasa aproximativ 30 de minute, in functie de cuptor. Ca sa vedeti daca e facuta introduceti o scobitoare in mijlocul formei. Daca scoateti scobitoarea curata, fara compozitie lipita pe ea, atunci negresa e gata!




Gogosi cu gem (zise si Gemoaice :) )

        Recunosc ca nu prea ma pricep la facut dulciuri si cocaturi, sunt inca in faza de invatacel. Urmatoarele doua postari reprezinta ultimele mele doua incercari.....si, pot sa zic, cele mai reusite de pana acum.

Pentru gemoaice ingredientele sunt:
- 1 kg faina;
- 500 ml apa;
- 1 lingurita rasa de sare;
- un cubulet drojdie proaspata;
- gem.

Mod de preparare:
Se face o maia din drojdie, sare si putina apa incalzita usor (30 grade Celsius). Se adauga intr-un lighenus restul de apa calduta (pana la 500 ml), maiaua si se adauga treptat faina.  Se framanta 20 de minute, se lasa se se `calmeze` :D 10 minute dupa care se mai framanta inca 10 minute. Se acopera si se lasa la crescut o ora.





Dupa ce a crescut se ia cate un cocolos :) de coca, se intinde cu mana intr-o forma circulara, se adauga o lingura de gem (eu am folosit de caise dar se poate folosi orice gen de gem), se pliaza si se lipesc bine marginile gogosii astfel incat sa nu curga gemul in uleiul in care e prajita.





 Si pentru ca mi-a mai ramas coca am facut si cateva scovergi.



Sarmalute in foi de vita

Ingrediente:
- 40 foi de vita din saramura;
- jumatate kg carne tocata de porc;
- 6 cepe potrivite;
- o cana mare (de ceai) cu orez (eu prefer sa folosesc basmati);
- sare, cimbru, boia dulce, piper;
- bulion;
- un bat uscat de marar;
- un litru de bors.

Mod de preparare:
Se taie ceapa cubulete, se caleste bine. Cand ceapa este bine patrunsa se adauga sare dupa gust, cimbru (eu prefer sa pun muuuuuult cimbru), o lingurita boia dulce. Se adauga si putina apa si se mai lasa la calit 5 minute. Se adauga apoi o cana de orez, se amesteca bine. La sfarsit adaugam bulionul si piperul, mai lasam 2 minute pe foc si apoi dam tigaia la o parte.



 Pregatim foile de vita pentru umplut. Eu, in general, le tin cateva minute in apa ca sa mai iasa sarea din ele.


 Dupa ce amestecul de  ceapa si orez s-a mai racit se adauga peste carnea tocata si se amesteca bine bine. Mie cel mai mult imi place sa mananc amestecul asta crud, recunosc :)



Asa ca ne apucam sa infasuram sarmalele, mai mancam putina compozitie, mai infasuram cateva sarmale  si tot asa pana sunt gata :P
 Intr-o oala (cu presiune sau nu......) asezam la fundul oalei cateva foi de vita, batul de marar si rand pe rand sarmalele. Se pune borsul cat sa acopere sarmalele, un pic de bulion pentru culoare, un pic de sare si gata, dam la foc. Se lasa cam o ora....din pacate am uitat sa fac poze la produsul final.....:( dar au iesit belea!







Retetele Mirunei Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino