Iahnie de fasole cu ciolan afumat

marți, 15 noiembrie 2011

Ingrediente:
- jumatate kg fasole
- 4 cepe medii;
- un morcov mediu;
- jumatate pastranac;
- un sfert telina (nu foarte mare);
- un ciolan afumat (eu iau BIO :) de la un magazinas din Cumpana, aviz constantenilor) fooarte bun;
- un betigas uscat de marar
- bulion;
- piper
- patrunjel si marar proaspat.

Mod de preparare:
Se pune fasolea (lasata la inmuiat cu o seara inainte) la fiert. Se arunca prima apa si se pune la fiert intr-o noua apa, fiarta in prealabil. Ceapa se taie cubulete mici, morcovul, pastranacul si telina se rad pe razatoarea fina. Se pun la fiert impreuna cu fasolea jumatate din ceapa si jumatate din legumele rase. Se adauga, de asemenea, batul de marar.
Separat se opareste ciolanul. Se dezoseaza si se taie in bucati mici. Daca aveti incredere in provenienta ciolanului pastrati si soricul. Eu l-am pastrat pentru ca se vede ca e afumat ca la mama acasa, nu injectat cu toate prostiile.
Se adauga bucatile de ciolan in fasole.
Cand fasolea este fiarta, caliti intr-o tigaie restul de ceapa si restul de legume date pe razatoare. Cand sunt calite bine se adauga bulionul, sare si piper.
Se toarna continutul tigaii peste fasole, se mai lasa la fiert inca 5 minute. Se stinge focul, se adauga mararul si patrunjelul, ambele fin tocate si se acopera.



Negresa

Reteta asta am gasit-o intr-un blog culinar englezesc, mi s-a parut super interesanta asa ca am decis s-o incerc. A iesit belea!!!! Si ma repet, nu sunt deloc specialista in dulciuri.....

Ingrediente:
- 4 oua;
- o cana zahar;
- jumatate cana cacao;
- jumatate cana unt topit;
- un pliculet praf de budinca de ciocolata;
- o cana faina;
- jumatate de cana lapte;
- 200 gr iaurt grecesc sau smantana;

Mod de preparare: Avem nevoie de un mixer. Mixerul se va tine pornit la viteza medie in tot timpul amestecarii si adaugarii ingredientelor. Deci, in bolul de la mixer punem pe rand: oualele (pe care le lasam vreo 5 minute la viteza medie), punem apoi treptat zaharul. Se lasa la viteza medie 5 - 10 minute astfel incat sa se dizolve zaharul. Se adauga apoi cacao, se mixeaza bine, se adauga apoi praful de budinca, smantana (sau iaurtul), untul topit, laptele iar la sfarsit se adauga treptat faina. 
Se lasa mixerul pornit inca vreo 5 minute astfel incat faina sa se incorporeze bine. In acest timp se unge o forma (eu am folosit una de cozonac, nu am avut altfel) cu unt, eventual se poate folosi si hartie de copt. Se opreste mixerul, se toarna compozitia in forma si se da la cuptor. Se lasa aproximativ 30 de minute, in functie de cuptor. Ca sa vedeti daca e facuta introduceti o scobitoare in mijlocul formei. Daca scoateti scobitoarea curata, fara compozitie lipita pe ea, atunci negresa e gata!




Gogosi cu gem (zise si Gemoaice :) )

        Recunosc ca nu prea ma pricep la facut dulciuri si cocaturi, sunt inca in faza de invatacel. Urmatoarele doua postari reprezinta ultimele mele doua incercari.....si, pot sa zic, cele mai reusite de pana acum.

Pentru gemoaice ingredientele sunt:
- 1 kg faina;
- 500 ml apa;
- 1 lingurita rasa de sare;
- un cubulet drojdie proaspata;
- gem.

Mod de preparare:
Se face o maia din drojdie, sare si putina apa incalzita usor (30 grade Celsius). Se adauga intr-un lighenus restul de apa calduta (pana la 500 ml), maiaua si se adauga treptat faina.  Se framanta 20 de minute, se lasa se se `calmeze` :D 10 minute dupa care se mai framanta inca 10 minute. Se acopera si se lasa la crescut o ora.





Dupa ce a crescut se ia cate un cocolos :) de coca, se intinde cu mana intr-o forma circulara, se adauga o lingura de gem (eu am folosit de caise dar se poate folosi orice gen de gem), se pliaza si se lipesc bine marginile gogosii astfel incat sa nu curga gemul in uleiul in care e prajita.





 Si pentru ca mi-a mai ramas coca am facut si cateva scovergi.



Sarmalute in foi de vita

Ingrediente:
- 40 foi de vita din saramura;
- jumatate kg carne tocata de porc;
- 6 cepe potrivite;
- o cana mare (de ceai) cu orez (eu prefer sa folosesc basmati);
- sare, cimbru, boia dulce, piper;
- bulion;
- un bat uscat de marar;
- un litru de bors.

Mod de preparare:
Se taie ceapa cubulete, se caleste bine. Cand ceapa este bine patrunsa se adauga sare dupa gust, cimbru (eu prefer sa pun muuuuuult cimbru), o lingurita boia dulce. Se adauga si putina apa si se mai lasa la calit 5 minute. Se adauga apoi o cana de orez, se amesteca bine. La sfarsit adaugam bulionul si piperul, mai lasam 2 minute pe foc si apoi dam tigaia la o parte.



 Pregatim foile de vita pentru umplut. Eu, in general, le tin cateva minute in apa ca sa mai iasa sarea din ele.


 Dupa ce amestecul de  ceapa si orez s-a mai racit se adauga peste carnea tocata si se amesteca bine bine. Mie cel mai mult imi place sa mananc amestecul asta crud, recunosc :)



Asa ca ne apucam sa infasuram sarmalele, mai mancam putina compozitie, mai infasuram cateva sarmale  si tot asa pana sunt gata :P
 Intr-o oala (cu presiune sau nu......) asezam la fundul oalei cateva foi de vita, batul de marar si rand pe rand sarmalele. Se pune borsul cat sa acopere sarmalele, un pic de bulion pentru culoare, un pic de sare si gata, dam la foc. Se lasa cam o ora....din pacate am uitat sa fac poze la produsul final.....:( dar au iesit belea!







Ciorba din picioare de porc

marți, 18 octombrie 2011

Ingrediente:
- 6 picioare de porc;
- 2 morcovi;
- o bucatica de telina;
- o radacina patrunjel;
- 2 cepe medii;
- 3 oua;
- o lingura otet;
- smantana.

Pentru mujdeiul de usturoi - 2 capatani de usturoi
                                        - ulei
                                        - otet.
                                      

Mod de preparare:
Se pun la fiert in oala cu presiune (pe care nu o sa o mai folosesc pentru ca era sa imi explodeze astazi.....) cele 6 picioare de porc, spalate in prealabil si taiate pe jumatate, impreuna cu cele 2 cepe (lasate intregi si doar crestate la capat  pentru  a lasa mai mult gust), morcovii, telina si patrunjelul, taiate in bucati mari si sare. Eu am lasat 2 ore la fiert, la foc mic dar cred ca si o ora jumatate e ok.

In timp ce piciorusele fierb facem mujdeiul de usturoi. Aici e simplu, se curata usturoiul, se adauga un pic de sare, se zdrobeste si se amesteca cu ulei pana se formeaza o pasta.

La sfarsit se adauga otet, se amesteca bine si gata mujdeiul.


Dupa ce au fost fierte picioarele se scot pe o farfurie, se lasa sa se raceasca un pic, se dezoseaza si se taie bucatele mici.



Separat de strecoara supa formata, se arunca cepele iar restul de legume se pot pastra.....fiecare cum vrea.....
Se pune iar supa pe foc, se adauga bucatele de carne taiate, se mai lasa 10 - 15 minute sa fiarba, se potriveste de sare.  La sfarsit, cu un minut inainte de a stinge focul, se bat cele 3 oua, se adauga o lingura de
otet in ouale batute si se adauga impreuna in supa, amestecand. Se acopera si gata!!!



Vuotta!

Pilaf cu carne de pui - varianta I

luni, 17 octombrie 2011

Asta este una din multele variante de pilaf pe care imi place sa le fac.
Ingrediente:
- 4-6 bucati de pui;
- o cana de orez (de preferat orez cu bob lung, basmati, dar daca va place orezul fainos, cu bob rotund puteti sa-l folositi pe acesta);
- 2-3 cepe medii;
- doi morcovi;
- un ardei rosu capia (eu nu am avut de data asta....)
- 6 ciuperci;
- o mana de taietei;
- sare, piper macinat;
- patrunjel proaspat, tocat fin.



Mod de preparare:
Se fierb bucatile de pui. Se spumeaza. Se adauga o ceapa si un morcov taiat bucatele in supa rezultata
si se mai lasa sa fiarba un pic, pentru a da gust supei.
Se scot bucatile de pui din supa si se prajesc.
Separat, intr-o cratita punem un pic ulei, adaugam cele 2 cepe ramase, morcovul, ardeiul rosu, ciupercile, toate taiate bucatele mici. Turnam si putina supa, punem capacul si lasam la foc mic cam 15-20 minute, verificand din cand in cand ca nu cumva sa mai trebuiasca sa adaugam supa (pentru a nu se prinde amestecul de legume).
Dupa ce legumele s-au inmuiat bine adaugam cana de orez, amestecam si adaugam apoi supa (cam 4 cani). Potrivim de sare. Lasam sa fiarba pana orezul este aproape gata. Cu 5 minute inainte de a stinge focul adaugam si mana de taietei, amestecam. Dupa 5 minute stingem focul, adaugam piper macinat, patrunjelul tocat si bucatile de pui prajite anterior, punem capacul si mai lasam cel putin jumatate de ora inainte de a-l pune in farfurie.





Vit!

Supa de pui

Ingrediente:
- bucatele de pui (eu prefer spatele si aripioarele, au mai multa grasime pentru supa);
- un morcov maricel;
- o bucata de - pastarnac
                     - telina
                     - radacina de patrunjel
- o ceapa marisoara;
- fideluta;
- patrunjel proaspat tocat;
- boabe piper, sare, piper macinat.


Mod de preparare:
Se pun bucatile de pui la fiert, se aduna spuma pana nu se mai formeaza deloc.
Se adauga legumele taiate cubulete mari (sau rondele). Ceapa eu o crestez la capat ca sa elibereze cat mai mult gust in supa (se lasa si codita la ceapa, altfel ceapa se va desface in supa). De asemenea, se adauga in supa si boabele de piper (cam 10 boabe). Ca o paranteza, am vazut ca unii pun la fiert in supa si o frunza de dafin......nu am incercat dar mi-am propus sa incerc.
Cand legumele sunt fierte se sareaza dupa gust si se adauga fideluta, se mai lasa cam 5 minute sa fiarba. Dupa ce se stinge se adauga piper macinat si patrunjel proaspat. Se acopera pentru cateva minute si apoi se poate papa :)






वर्ष!






Chinese fried rice - Orez prajit

sâmbătă, 15 octombrie 2011

Una din cele mai gustoase  si usoare retete. 

Ingrediente:
- o cana mare de orez;
- 2 cepe;
- 1-2 catei usturoi;
- amestec congelat mazare si morcov;
 - 3 oua;
 - sos soia;
 - piper, sare



Mod de preparare: 
Se fierbe orezul cu cateva ore inainte. La fiert se pune sare si un pic de ulei de masline. Se scurge orezul, se trece prin apa rece si se lasa la frigider cateva ore.
Se bat cele 3 oua, se adauga putina sare, se prepara omleta, se da la o parte. Cand se raceste se taie omleta cubulete.
Se taie ceapa si usturoiul cubulete, se pun la prajit in ulei de masline (de preferat). Cand ceapa si usturoiul sunt aproape gata se adauga si amestecul congelat de mazare si morcov. Se lasa pe foc pana se inmoaie. La sfarsit se adauga omleta taiata cubulete, se mai lasa 1 minut pe foc. Cand este gata se da la o parte, se pune amestecul obtinut intr-un castron.


Se scoate orezul de la frigider si se prajeste in ulei cateva minute. Atentie  sa nu se prinda. Se adauga sos se soia, dupa gust si se mai perpeleste orezul cateva minute. Atentie la sosul de soia.....este sarat!!!! 

 

Se adauga amestecul de legume si omleta facut mai devrem, se mai lasa pe foc pana la 5 minute, se adauga la sfarsit piper macinat, se amesteca si se stinge focul. 


Ideal este sa adaugati la sfarsit ceapa verde maruntita (doar partea verde).
BELEA!



Nyd GOOD!




Salata boeuf

miercuri, 12 octombrie 2011

Una din preferatele mele.
Ingrediente:
- 6-7 cartofi mari, de preferat sa nu fie fainosi;
- 6 morcovi;
- 1 pastarnac nu foarte mare (daca este);
- 2 radacini patrunjel (daca este);
- 1 telina mare (sau chiar doua);
- un piept de pui sau o bucata de carne de vita;
- o ceapa;
-10 castraveti murati
Pentru maioneza:
- 2 oua din care unul fiert;
- mustar;
- sare, ulei.

Mod de preparare:
Se pun la fiert, de preferat intr-o oala cu presiune carnea (de pui sau de vita), morcovii, cartofii, pastarnacul, radacina de patrunjel, telina, ceapa, toate intregi si.....curatate, bineinteles :) Trebuie mentionat asta pentru ca stiu pe cineva care le-a pus necuratate........:)
Din momentul in care incep sa fiarba se mai tin pe foc (mic) jumatate de ora, in cazul in care se pune piept de pui sau o ora - o ora jumatate, in cazul in care se foloseste vita.
Dupa ce s-au fiert se lasa legumele si carnea sa se raceasca, se taie apoi in bucatele cat mai mici. Unii folosesc si mazare boabe la salata, mie personal nu prea imi place combinatie. Ideea este ca daca vreti puteti sa puneti si mazare.
Taiati si castravetii murati in bucatele cat mai mici. Aveti grija sa stoarceti bine de zeama bucatele taiate inainte sa le incorporati in salata.
Dupa ce s-au tocat legumele si carnea se sareaza si pipereaza dupa gust, se adauga maioneza si voila salata....





Imi place sa mananc salata impreuna cu masline negre sau gogosari in otet. Se pot incerca si alte combinatii.....inca o data....dupa gust....

יאָר!

Spaghete cu ciuperci si oltenesti

Usor de facut si foarte gustoase.
Ingrediente:
- 200 gr spaghete;
- 8 oltenesti;
- 8 ciuperci mari;
- 8 catei usturoi;
- busuioc, chilli, ambele dupa gust;
- suc de rosii;
- cascaval (sau branza) ras.



Mod de preparare:
Se fierb spaghetele in apa cu putina sare si un pic de ulei de masline.
Se taie usturoiul in bucatele cat mai mici. Oltenestii rondele si ciupercile felii.
Intr-o tigaie inalta se rumeneste un pic usturoiul. Atentie sa nu se arda!



Cand usturoiul se inmoaie se adauga oltenestii si ciupercile. Se lasa pe foc 5-10 minute pana scade zeama de la ciuperci.



Se adauga sucul de rosii astfel incat sa acopere cabanosii si ciupercile. Se adauga chilli, dupa gust, sare, busuioc, se mai lasa un pic sa fiarba.




La sfarsit se amesteca sosul cu spaghetele. Daca aveti o tigaie foarte inalta puteti sa fierbeti cateva minute spaghetele in sos. Se serveste cu cascaval/branza ras deasupra.




Guten Appetit

Prepara propriul sos curry

marți, 11 octombrie 2011

O reteta foooarte gustoasa primita direct de la prietenul meu indian, Alok. O reteta de sos curry asa cum se prepara in nordul Indiei.

Ingrediente:
- 5 rosii, 6 catei de usturoi, 3 cepe medii;
- o lingurita de chimen;
- jumatate lingurita turmenic;
- jumatate lingurita chilli (aici e discutabil, puteti sa puneti mai mult sau mai putin in functie de cat de iute vreti sa iasa sosul);
- jumatate de lingurita coriandru pisat sau pudra.

Mod de preparare:
Se pun rosiile, ceapa si usturoiul intru-un blender si se formeaza o pasta.
Se incinge intr-o tigaie inalta ulei (poate fi de masline, floarea soarelui sau soia, fiecare isi va imprumuta savoarea sa sosului). Se adauga in uleiul incins lingurita de chimen. Se rumeneste putin si apoi se adauga pasta de rosii, ceapa si usturoi. Se da la foc mic si se amesteca pentru a nu se prinde. Se adauga chilli, coriandrul, turmenicul si sare. Se continua a se amesteca in sos pana cand se observa ca uleiul se separa se pasta formata. In momentul acela se adauga o cana de apa si se lasa sa fiarba la foc cat mai mic.
Important! - cu cat se lasa sosul mai mult pe foc cu atat mai gustos iese. Eu am reusit sa il fierb cam 4 ore. Se poate si mai mult dar ma plictisisem :)
Se poate folosi sosul in multe feluri:
1. Se pot adauga oua, fierte in prealabil, lasandu-le inca 5 minute sa le patrunda sosul.
2. Se poate adauga carne, fiarta in prealabil, se mai lasa cam 10-15 minute sa le patrunda sosul.
3. Cartofi fierti, se mai lasa 5 minute in sos, pe foc.

Eu am adaugat la sos carne de pui, dezosata si cartofi.

Hao-zi!

Supa indiana de pui si ovaz

Nu am avut prea multa incredere in aceasta reteta dar un prieten, chiar indian :), mi-a garantat ca o sa imi placa. Si asa a si fost. Mi-a depasit toate asteptarile....Incercati cu incredere.

Ingrediente:
- doua pulpe de pui;
- doi morcovi medii;
- o ceapa medie;
- o bucatica de telina;
- o foaie de dafin;
- 6-8 boabe de piper;
- jumatate de cana ovaz
- un sfert lingurita piper alb (daca este);
- o lingura patrunjel;
- doua linguri unt.

Mod de preparare:
Se inmoaie ovazul in doua cani de apa pentru o ora.
Morcovii si telina se taie in bucati de cca 1 cm. Ceapa de taie in 4. Patrunjelul de marunteste.
Se pun 7 cani de apa intr-o oala. Se pun la fiert foaia de dafin, piperul boabe, morcovii, ceapa, telina si puiul. Se fierb la foc mic cam jumatate de ora si apoi se strecoara supa.
Bucatele de pui se dezoseaza, se indeparteaza pielea si se taie bucatele.
Se scurge ovazul.
Untul se topeste intr-o tigaie, se adauga ovazul si se prajeste 3-4 minute. Amestecati ca sa nu se prinda. Se adauga apoi supa si se mai fierbe inca o jumatate de ora.
La final se adauga sare si piper alb macinat (daca nu aveti alb folositi negru), dupa gust. Se adauga carnea maruntita si se mai lasa la fiert inca 3 minute.Se stinge si se adauga patrunjelul tocat. Se amesteca si se lasa acoperit cateva minute.



Buen apetito!

Rigatoni al forno

Pentru ca sunt incepatoare in ale blogului am facut poze doar la produsul final pentru.....sa zicem ....primele 6-7 retete.  Voi incerca de acum incolo sa fac fotografii pe tot parcursul procesului tehnologic :)

Ingrediente:
- o punga de paste rigate;
- un  morcov mic razuit fin;
- o ceapa tocata marunt;
- o mana de carne tocata porc sau vita (eu prefer porc);
- 8-10 felii sunca presata;
- 10 ciuperci;
- condimente (cimbru, busuioc, piper, chilli) toate puse dupa gust;
- cascaval  si  parmezan (daca este...)
- suc de rosii (de preferat cu bucatele de rosii in el).

Mod de preparare:
Se fierb pastele.
Se caleste morcovul cu ceapa pana se inmoaie. Se pun ciupercile taiate feliute si se lasa pe foc pana scade zeama. Se adauga carnea tocata si sunca presata, se caleste in continuare. Cand carnea tocata este facuta se adauga sosul de rosii, sare si condimente (dupa cum am spus - in functie de gustul fiecaruia).
Se ia de pe foc.
Se amesteca pastele cu compozitia descrisa mai sus.
Separat, se unge o tava (mai inalta) cu unt sau cu ulei, se tapeteaza cu pesmet. Se aseaza in tava pastele, se adauga deasupra cascavalul razuit si un pic de parmezan (daca aveti), se da la cuptor.




Bon appetit!

Retetele Mirunei Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino